Time što ne reagujemo na nasilje prećutno podržavamo nasilničko ponašanje i pristajemo na to da potencijalno i sami sutra postanemo žrtve nasilja.

Važan deo VPS projekta  se odvija kroz edukaciju mladih ljudi o tome na koji način se mogu boriti protiv jezika mržnje na internetu i kako mogu promovisati toleranciju, ljudska prava i lepotu različitosti.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ поводом отварања ЗАВРШНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ у оквиру пројекта ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ)

zavrsna

На Златибору је у петак 8.11.2013. године почела Завршна конференција у оквиру пројекта ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ), који је део националне кампање против језика мржње на интернету. Циљ ове конференције је да окупи оне који су учествовали на пројекту како би сумирали постигнуте резултате и креирали предлоге који ће бити полазна основа за даљи рад на повећању толеранције међу младима на Интеренту, смањењу говора мржње и развијању свести младих о значају и последицама њихових активности у виртуелном свету.
У оквиру пројекта ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ) током септембра и октобра одржано је више од 100 радионица са срењошколцима, студентима и младим правницима на којима је учествовало више од 2.000 младих у 15 градова широм Србије. Током радионица вршњачки едукатори пројекта ВПС су са младима разговарали о начинима промоције толеранције и спречавању говора мржње на Интернету. Млади правници су поред радионица имали прилику да учествују и у симулацији суђења.
Отварању конференције присуствовали су представници донатора Министарства омладине и спорта, Канцеларије Савета Европе у Београду и студента ТМФ-а, као и организација које спроводе пројекат – Либеро и Цивилнет.
Милован Лучић, регионални координатор Канцеларије за младе је испред Министарства омладине и спорта истакао важност овог пионирског пројекта у сузбијању говора мржње међу младима и похвалио досадашњи рад у оквиру ове иницијативе.
Александра Видановић, представница Канцеларије Савета Европе у Београду поздравила је напоре организација које спроводе ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ) у борби протов говора мржње и позвала све присутне да се укључе у кампању против говора мржње на европском нивоу.
Јелена Спасовић, председница Удружења грађана Либеро и Милица Милић, председница Удружења грађана Цивилнет, који овај пројекат спроводе, нису криле задовољсво што се и ове године хиљаде младих од својих вршњака имали прилику да уче о толеранцији и спречавању говора мржње међу младима.
Пројекат ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ) је део Националне кампање за борбу против говора мржње на Интернету Министарства омладине и спорта.
За више информација контактирајте тим ВИРТУЕЛНО ПОСТАЈЕ СТВАРНО(СТ) путем е-поште office@libero.org.rs или телефона 011/33-40-359.

Dodaj na Facebook

Projekat "Virtuelno postaje stvarno(st)", sprovodi udruženje građana Libero, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.