Time što ne reagujemo na nasilje prećutno podržavamo nasilničko ponašanje i pristajemo na to da potencijalno i sami sutra postanemo žrtve nasilja.

Važan deo VPS projekta  se odvija kroz edukaciju mladih ljudi o tome na koji način se mogu boriti protiv jezika mržnje na internetu i kako mogu promovisati toleranciju, ljudska prava i lepotu različitosti.

 

117 radionica, 2363 učesnika/ca

sremskam11

Radionice VPS su održane u sledećim gradovima: Kragujevac, Pančevo, Bor, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Loznica, Beograd, Kikinda, Niš, Boljevac, Prokuplje, Leskovac, Vranje, Lapovo. Na sveukupno 117 radionica učestvovalo je 2363 srednjoškolaca i srednjoškolki. Oni su se, zahvaljujući vršnjačkim edukatorima iz njihovih gradova, informisali na temu govora mržnje, diskriminacije, presrasuda, stereotipa, zloupotreba profila, zaštite podataka na internetu i tolerancije.

Radionice su naišle na veoma pozitivne reakcije i veliki odziv. Posebno je važno istaći da ih je obeležila aktivna participacija većeg broja učesnika/ca i da je njihov ishod, svakako, podizanje nivoa svesti o rizicima sa kojima se mladi mogu suočiti na internetu, informisanje mladih o zaštiti ličnih podataka, kao i prepoznavanje govora mržnje i upoznatost sa mehanizmima reagovanja na isti.

Dodaj na Facebook

Projekat "Virtuelno postaje stvarno(st)", sprovodi udruženje građana Libero, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.