.

O NAMA

Virtuelno postaje stvarnost je inicijativa započeta 2012. godine. UG Libero se tada pridružio evropskoj “No hate” kampanji i postao je deo Nacionalnog saveta za borbu protiv govora mrznje. VPS je tada proglašen primerom dobre prakse od strane Saveta Evrope koji je vodio celu kampanju. Tema digitalnog nasilja i rad na prevenciji istog postala je okosnica rada naše organizacije. Kroz treninge i radionice koje smo održali uspeli smo da uključimo sve aktere koji su presudni kad je u pitanju adekvatna reakcija na digitalno nasilje i, pre toga, za prevenciju digitalnog nasilja.

Na ovom putu sreli smo se sa više od 6000 srednjoškolaca širom Srbije koje smo osnažili da prepoznaju nasilje i da na njega adekvatno reaguju. Neke od njih smo osposobili da budu podrška svojim vršnjacima koji su žrtve digitalnog nasilja kroz obuku za vršnjačku edukaciju koja je prihvaćena u više od 150 škola u Srbiji. Na taj način formiran je tim od 30 vršnjačkih edukatora u 15 opština širom Srbije. Uz podršku UNICEF Srbija akreditovali smo, a zatim i sproveli program obuke lokalnih timova za borbu protiv nasilja nad decom (VAC timovi). Paralelno sa ovim programom razvili smo i obuku za predstavnike Centara za socijalni rad u Srbiji. Više od 400 predstavnika VAC timovam kao i preko 300 radnika Centara za socijalni rad,  iz 30 gradova i opština, prošlo je Liberovu obuku za borbu protiv nasilja na internetu. Kako bismo obezbedili kontinuiranu podršku centrima za socijalni rad oformljen je, edukovan i akreditovan tim od 20 trenera za unapređenje rada ustanova za socijalni rad.  Za organizacije koje su članice Mreže organizacija za decu Srbije održali smo trening za podizanje kapaciteta da se bave temom zaštite dece od nasilja i zloupotrebe na internetu, a za one koji nisu prisustvovali tom treningu organizovali smo vebinar na ovu temu. Održali smo i trening za nastavnike srednjih škola i sa njima sproveli niz radionica za njihove kolege. Kroz ovu obuku prošlo je 20 nastavnika. Pilot program obuke za nastavnike srednjih škola zatim je sproveden i u 10 beogradskih škola, pri čemu je uključeno i edukovano još 50 nastavnika. Kako bismo omogućili da što veći broj ljudi prođe kroz obuku pripremili smo sajt za učenje o digitalnom nasilju koji je namenjen socijalnim radnicima, nastavnicima, članovima VAC timova, kao i drugim stručnim licima.  Sproveli smo i opsežnu onlajn kampanju na temu digitalnog nasilja, sa ciljem informisanje mladih o značaju edukacije na temu zaštite na internetu.  Ova kampanja dosegla je preko 150. 000 mladih na društvenim mrežama.

Libero je svoja znanja i energiju u prethodnih 8 godina uložio u ovu značajnu temu i namerava da tako radi i ubuduće. Ako ste zainteresovani da o našem radu saznate više ili da nam se priključite u budućnosti proverite šta smo sve pripremili za vas na ovoj internet stranici.

COE
Evropska omladinska fondacija
BUM
UNICEF
KYL
Pokret „Ne govoru mržnje!“